Photo rickard Bergstedt

Photo rickard Bergstedt

Född 1979. En stor del av Jonas liv har kommit att handla om snowboardåkning. Även om han inte beskriver sig själv som proffsåkare, har han tävlat och deltagit i många internationella snowboardsammanhang. Han har sedan omkring åtta år en ateljé i Funäsdalen, och har på senare tid arbetat som bildlärare.

Wilhelmson kom snart att bli en del av den (i bred bemärkelse) kreativa scen som växte fram inom snowboardkulturen under 1990-talet. ”Det blev mer fokus på konsten från 20–25-årsåldern.” Just kreativiteten är det kitt som binder samman konsten och de så kallade extremsporterna, och detta på ett sätt som kanske kan vara svårt att förstå för utomstående. Men som betraktare får vi ta del av kulturens olika uttryck, vare sig det handlar om musik, foto, hantverksmässigt utförda snowboards, konstnärligt gjorda dokumentärfilmer från egna och andras åk eller, som i den här utställningen, målningar.

Utställningen fokuserar på oljemålningar, men Wilhelmson har ett brett spektrum som konstnär och kreatör: rap-musik, film, teckning, formgivning, tatuering… Även om Wilhelmson säger att all konst är intressant, har främst olja på duk blivit hans medium. Inspirationen kommer från ljuset i fjällandskapet, intresset för miljöfrågor, brädåkningen kopplad till naturen, himlen och livet självt. ”Jag vill ställa frågor med min konst, inte samtidigt svara på dem”, säger han.

Text Ola Hanneryd

photo Rickard Bergstedt

photo Rickard Bergstedt

Photo Lucas Nilsson

Photo Lucas Nilsson

Photo Lucas Nilsson

Photo Lucas Nilsson

Photo Lucas nilsson

Photo Lucas nilsson